Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa toimii Osuuskunta Lumimuutos, jonka juuret ovat syvällä karjalaisessa perinteessä. Kalastus on ikiaikainen elinkeino ja elämäntapa, jota nuoret osuuskunnan jäsenet ylläpitävät. Meidän metsämme kutsui yhteistyökumppaneita Keski-Suomen luonnonsuojelupiiristä mukaan järjestämälleen tutustumismatkalle Pohjois-Karjalaan Lumimuutos Osuuskunnan kohteille 8.-11. toukokuuta.
Kaikessa tekemisessään osuuskunta huomioi paikallisuuden ja alkuperäiskulttuurin niin Suomen Lapissa kuin esimerkiksi Kanadan alkuperäiskansojen elinmailla. Osuuskunnan perustajat Tero Mustonen ja hänen puolisonsa Kaisu ovat tutkineet alkuperäiskansojen luonnon kanssa sopusoinnussa elämisen taitoja eri puolilla arktista aluetta. Tero on tutkinut ilmaston lämpenemisen vaikutusta lumi- ja jääpeitteeseen. Lumi onkin yhdistävä tekijä pohjoisella pallonpuoliskolla, mistä juontaa osuuskunnan nimi Lumimuutos.
Osuuskunnan työtä on kalastuksen lisäksi soiden, metsien ja vesistöjen ennallistaminen ja suojelu. Koska kaikki nämä kytkeytyvät toisiinsa, osuuskunta pyrkii toimimaan maiseman ja vesistöjen valuma-alueen kokonaisuuksien tasolla. Teron kokemus on, että luonnolla on valtava voima toipua, kun sille annetaan tilaa ja aikaa tapahtua.
Lumimuutoksen toiminta on erityistä myös siksi, että ennallistamisen vaikutuksista tehdään kansainvälistä tutkimusta. Tämä on noteerattu maailmallakin, kun Tero Mustonen palkittiin tänä keväänä kansainvälisellä Goldman ympäristöpalkinnolla, jota ”vihreäksi Nobeliksikin” on tituleerattu.
Teksti: Sirkka Heinimaa