Hannes Hyvönen: Jos halutaan rakentaa puusta, tarvitaan laadukasta rakennuspuuta

Hirsirakentaja, taiteilija ja Hirsitaito ry:n varapuheenjohtaja Hannes Hyvönen arvostaa pohjoisen puun todella hienoksi ja kauniiksi materiaaliksi. Valitettavasti Suomessa on yli puoli vuosisataa metsienkäsittelyllä pyritty maksimoimaan määrää eli hakkuista saadut kuutiot.
 
Hyvösen mukaan tämän vuoksi kunnon puuta ei tahdo löytyä ja mekaaninen puunjalostus on laatukriisissä. Piensahat, höyläämöt, veistämöt ja puusepänliikkeet toimivat Suomessa kourallisen intohimotyöläisia varassa. Jos massiivipuurakentamista halutaan lisätä ja tavoitella Itävallan kaltaista 1,5 miljardin liikevaihtoa, on Hyvösen mukaan metsänhoidon muututtava.
Hannes Hyvönen pystytti Senaatintorille tapahtumaan valmistuneen kantaa ottavan teoksensa Juuri ja Juuri. Meidän metsämme -tapahtuman jälkeen massiivinen ja vaikuttava teos sijoitettiin Viikin kampusalueelle. Kuva: työryhmän arkisto

Hyvönen puhuu luonnosta ja luonnonvaroistamme aarteena, joka meidän on velvollisuus jättää myös tuleville sukupolville. Hän on surullinen siitä, kuinka ainutlaatuista ja uskomatonta pohjoista luontoa kohdellaan. Metsät revitään, myllätään ja muussataan vessapaperiksi toiselle puolelle maapalloa. Mineraalit kaivetaan irti vaikka tappiolla. Hyvönen kysyy, kuka tätä haluaa. Onko eduskunta ja media kansalaisen vai ison rahan puolella?

“Kun ymmärrämme, että kukaan ei ole turvassa, että mikään ei riitä, että kaikki menee, että lopulta jäljellä on betoniautiomaa. Silloin ymmärrämme myös, että meidän täytyy puolusta metsiämme ja järviämme nyt. Ja että me voitamme tämän taistelun. Sillä häviäminen ei ole enää vaihtoehto.”

Juuri ja Juuri
Juuri ja juuri Viikin kampuksella. Kuva: työryhmän arkisto