Nielut ylös, hakkuut alas!

Kuva: Kirsi Mattila

Osallistuimme Luontomarssiin 18.3.2023 Jyväskylässä ja Helsingissä. Helsingissä kuljimme pitkän, vuonna 2018 talkoilla valmistetun Meidän metsämme -banderollin kanssa aurinkoisessa säässä 5000 muun luonnonystävän iloisessa seurassa. Muualla Suomessa Luontomarssi keräsi yli 2700 marssijaa 19 paikkakunnalla.

Tunnelma oli samalla iloinen ja vakava. Tavattiin ystäviä, yhteistyökuvioiden etäkavereita nähtiin eka kertaa livenä, vastattiin haastatteluihin, otettiin kuvia. Välillä huudettiin ja välillä hiljennyttiin kuuntelemaan. Senaatintorilla saimme kuulla Ida Korhosen puheen, mm. terveisiä Aalistunturilta ja Rovaniemen poliisin putkasta, jossa hän mietti nyt pitämäänsä puhetta. Idan ajatukset koskettavat aina. Hänellä on luonnollinen kyky pukea luonnonystävien tunteita sanoiksi samalla kun hän tuo raikkaita, uusia näkökulmia metsäaiheeseen.

Kuva: Tomi Snellman

Laaja joukko kansalaisliikkeitä ja järjestöjä oli pääosin vapaaehtoisvoimin toteuttanut hyvin sujuneen marssin. Meidän metsämme –kansalaisliike oli yksi järjestäjistä. Helsingissä marssi päättyi Eduskuntatalon portaille. Luontomarssin vaatimuksia vauhdittivat tärkeillä puheenvuoroillaan professori Timo Vesala ja yli-intendentti, Luontopaneelin Aleksi Lehikoinen.

Saimme myös kuulla Martti Suosalon puheen ja laulun, jota tuhatpäinen joukko kuunteli hiiskumatta.

Seurasi poliitikkopaneeli. Suomen luonnonsuojeluliiton Paloma Hannonen haastatteli sujuvasti puolueiden edustajia heidän vastauksistaan Luontomarssin eduskuntavaalien vaatimuksiin. Selkeimmin kaikkiin vaatimuksiin vastasi myöntävästi vasemmisto ja vihreät.

Kiitos kaikille osallistuneille ja järjestäjille. Tästä on hyvä jatkaa äänestämään!